Geluksappels in Vathorst

Appelproeverij in het kader van ‘Kunstkavel 2007’, Vario Mundo, Amersfoort


In de wijk Vathorst (vinexwijk ten noorden van de stad Amersfoort) zijn enkele straten benoemd naar polders met vrouwennamen: Cathalijnepolder, Clarapolder, Henricapolder, Louisapolder, Magdalenapolder, Sabinapolder, Suzannapolder, Paulinapolder, Vrouwenpolder en Damespolder. Als hommage aan deze onbekende vrouwen hebben bezoekers van de manifestatie ‘Kunstkavel 2007’ verschillende appels kunnen proeven waaronder oude Nederlandse soorten en ook gegraveerde geluksappels met de tekst ‘Geluk te koop’ – thema van de manifestatie maar ook motto van de huidige consumptiemaatschappij.

Er bestaan honderden appelsoorten en vele oude Nederlandse appels hebben prachtige poëtische namen zoals Lemoenappel, Bloemeezoet, Notarisappel, Rode Tulpappel, Zijden Hempje, Zigeunerin, Anna Boelens. In de supermarkt en bij de groetenman zijn echter nog maar een paar appelsoorten verkrijgbaar.

Het fruit van de boom der kennis van goed en kwaad in het Paradijs is synoniem geworden met de appel – hoewel dit in de Bijbel nergens als zodanig benoemd wordt. De combinatie van vrouwennamen met appels is een knipoog die wellicht tot de verbeelding spreekt.